Mooie stad
Opgave van de stad
Hilversum is een aantrekkelijke stad. De mooie woonwijken, goede voorzieningen, centrale ligging en groene omgeving maken het hier prettig wonen. Het belang van voldoende betaalbare en kwalitatief goede woningen staat buiten kijf. De belangrijkste uitgangspunten uit de Woonvisie zijn bouwen voor doorstroming en bestaande stenen optimaal benutten. De groene contouren van Hilversum zijn ons dierbaar, evenals het illusielandschap. Om in 2040 een toegankelijke, diverse en duurzame stad te zijn, is het nodig dat Hilversum blijft groeien. Dat doen we vanuit het motto ‘reële groei’. De Omgevingsvisie is hiervoor het instrument, als onderdeel van de Omgevingswet. In het coalitieakkoord is opgenomen dat we tot aan 2030 ruwweg 3.000 nieuwe woningen realiseren. |
---|
Ambities
- Ruimtelijke ordeningActiviteiten Ruimtelijke ordening
1.1.1. Ruimtelijke ordening
We bouwen verder aan een toekomstbestendig Hilversum. Met gevarieerde woonmilieus, passend werk en een prettig leefklimaat (groen, duurzaam, veilig, bereikbaar en met goede voorzieningen) voor alle Hilversummers. Hilversum heeft in de afgelopen jaren een aantal grote projecten voorbereid en uitgevoerd. Bij deze planontwikkeling maken we goed gebruik van (big-)data en verrijken we de plannen via inspraak en participatie. Tegelijkertijd zijn er in Hilversum veel kleinere (particuliere) initiatieven om de stad mooier en beter te maken. Het Meerjarenperspectief Gebiedsontwikkelingen (MPG) geeft jaarlijks een beeld welke ontwikkelingen er in de stad plaatsvinden en wat er nodig is om dit financieel verantwoord uit te voeren. Hiermee kan de raad in ieder afzonderlijk project een afweging maken binnen de context van het MPG.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Vaststellen van de Omgevingsvisie 2040, die samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere experts tot stand is gekomen.
●
Versterken van de informatiepositie van het bestuur en de inwoners door het ontwikkelen van een omgevingsmonitor die beschikbaar komt via Open Hilversum.
●
Voorbereidingen treffen voor het omzetten van het tijdelijk omgevingsplan naar een omgevingsplan zoals de Omgevingswet het bedoelt, waarbij de Omgevingsvisie een belangrijk kader is.
●
Vaststellen van een Nota Kostenverhaal om gemeentelijke kosten bij ruimtelijke ontwikkelingen in rekening te kunnen brengen bij de initiatiefnemer.
●
Verdere stappen in de ontwikkeling van de grote (perspectief)gebieden zoals Stationsgebied, Centrum, Arenapark en 1221 (ontwikkellocatie).
●
Faciliteren van initiatieven van eigenaren, corporaties, of gebruikers die in Hilversum willen ontwikkelen (‘facilitaire projecten’): bijvoorbeeld Werf35, Philipslocatie, Heuvellaan 50, van Riebeeckgalerij, Zonnestraal en andere private initiatieven.
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Verder tot uitvoer brengen van de gebiedsontwikkeling Crailo (‘samenwerkingsproject’) in samenwerking met de gemeenten Laren en Gooise Meren. Met als doel een buurtschap dat bestaat uit circa 590 woningen en circa 5 hectare bedrijvigheid.
●
Voortzetten van de lobby bij regio, provincies, MRA (‘bereikbare steden) en Rijk waarin bestaande Hilversumse plannen (de perspectiefgebieden) worden ingebracht voor (co-) financiering, subsidie door één van deze netwerkpartners en/of het realiseren van gezamenlijke doelen.
●
Jaarlijks actualiseren van het Meerjarenperspectief Gebiedsontwikkelingen.
- Wonen en bouwenActiviteiten Wonen en bouwen
1.1.2. Wonen en bouwen
Samen met marktpartijen en woningcorporaties werken we aan mooi en betaalbaar wonen. We bouwen voor doorstroming. Bestaande stenen en onbenutte grond wordt optimaal benut. We bouwen 33% sociale huur en 50% middelduur. We kiezen een zakelijke opstelling richting de vele private initiatieven. We blijven de wooncrisis bestrijden. De woonvisie is basis van de uitvoering van plannen en activiteiten.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Tot 2030 het realiseren van 3000 nieuwe woningen, waarvan 33% sociaal en 50% middelduur (waarvan de helft in het lage middenhuur).
●
Faciliteren van woningbouwmogelijkheden binnen projecten door waar mogelijk transformatie en flexwonen, passend bij de kansen in de wijken ten behoeve van doorstroming voor jongeren/specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld het Circusterrein).
●
Afsluiten en uitvoeren van prestatieafspraken met woningcorporaties en huurders, alsmede de instandhouding van sociale nieuwbouwwoningen.
●
Opstellen van een woonzorgvisie, gericht op hoe zorg die geleverd gaat worden past binnen huidige woonruimtes.
●
Faciliteren van doorstroming door per wijk/project te kijken welke invulling past in die wijk en de inzet van de senioren woon- en energiecoaches.
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
De informatiepositie versterken van het bestuur en de inwoners door het ontwikkelen van een woonmonitor die beschikbaar komt via Open Hilversum.
●
Een goede en actuele monitoring van de ontwikkelingen van de woningvoorraad.
●
Regie voeren op het woningbouwprogramma, onder andere door de Taskforce betaalbare woningbouw.
●
Ruimte bieden aan nieuwe woon- en verblijfsvormen voor starters, internationale kenniswerkers, studenten, ouderen en beschermd wonen.
●
Toezicht houden op bouwen en wonen.
●
Behandelen van aanvragen omgevingsvergunningen.
●
Aanpassen van de werkprocessen rondom omgevingsvergunningen in lijn met de Omgevingswet (o.a. aansluiten op het DSO (landelijk Digitaal Stelsel Omgevingswet)).
- Begraafplaatsen en crematoriaActiviteiten Begraafplaatsen en crematoria
1.1.3. Begraafplaatsen en crematorium
De verbonden partij Uitvaartstichting Hilversum exploiteert alle gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium in Hilversum. De gemeente stuurt op een hoog kwaliteitsniveau van het begraven en cremeren, het betaalbaar houden van de begraaf- en crematietarieven en het behoud van de monumentale uitstraling van de begraafplaatsen. Sturingsmogelijkheden heeft de gemeente via de Raad van Toezicht en de begroting en jaarrekening van de Uitvaartstichting.
Activiteiten
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :●
Onderhouden van de gebouwen op de begraafplaatsen volgens de meerjarenonderhoudsplanning.
●
Verdere stappen om de toekomst van de Joodse Begraafplaats veilig te stellen.