Duurzame stad
Opgave van de stad
De afgelopen vier jaar is veel gebeurd op het gebied van het verduurzamen en vergroenen van Hilversum. De eerste stappen op het gebied van klimaatadaptatie zijn gezet. Dit hebben we als gemeente niet alleen gedaan, maar samen met Hilversumse energiecoöperaties en met de inwoners, organisaties en bedrijven van de stad. We gaan verder op deze ingeslagen weg. |
---|
Ambities
- MilieubeheerActiviteiten Milieubeheer
1.4.1. Duurzaamheid en milieubeheer
De urgentie van de energietransitie is groter dan ooit, nu we naast klimaatverandering ook blijvend hoge energieprijzen het hoofd moeten bieden. Voor de gemeente noopt dit tot intensivering en versnelling van onze inspanningen. Het van het Rijk te ontvangen uitvoeringsbudget Klimaatakkoord maakt dit ook financieel mogelijk.
We gaan in 2023 samen met onze partners (energiecoöperatie, Energiedienstenbedrijf en Duurzaam Bouwloket) de wijken in, om onze inwoners kant-en-klaar verduurzamingspakketten aan te bieden. We ondersteunen onze inwoners daarnaast via (verbeterde) financieringsmogelijkheden (Duurzaam Wonen lening), onafhankelijke individuele advisering door een energiecoach, en voor minima de vergoeding van energiezuinig witgoed. Vanuit onze regierol zijn we actief betrokken bij pilots met collectieve warmtevoorzieningen in de wijken Kerkelanden en Oost (RWZI) en zijn we trekker van het PAW-project om in de Hilversumse Meent met subsidie van het Rijk 624 woningen volledig van het gas af te halen.
We werken door aan onze ambitie om in 2030 alle geschikte grote daken voorzien te hebben van zonnepanelen. Dat doen we door de inzet van stimulerend toezicht, door actief informatie en ondersteuning te bieden via onze greendeal coach bedrijven en door intensief samen te werken met ondernemers- en bedrijvenverenigingen. Bestaande samenwerkingen worden waar mogelijk geïntensiveerd en dienen als voorbeeld voor nieuwe. Ook blijven we actief betrokken bij de realisatie van twee concrete zon-boven-parkeren projecten en een zonneweide op het terrein van Vliegveld Hilversum.
Als publieke organisatie geven we het goede voorbeeld door onze gebouwen en bedrijfsvoering verder te verduurzamen, o.a. door inzet van de CO2 Prestatieladder.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Uitvoeren van de Transitie Visie Warmte, met name door wijk-voor-wijk actief kant-en-klaar pakketten voor verduurzaming van woningen aan te bieden (van isolatie tot, waar mogelijk, volledig van het gas af en/of zonnepanelen).
●
Intensiveren en uitbouwen van de samenwerking met onze (keten)partners: energiecoöperatie, energiedienstenbedrijf, woningcorporaties, ondernemersverenigingen, Duurzaam Bouw Loket.
●
Ontwikkelen strategie met betrekking tot geothermie.
●
Uitvoering geven aan de RES door inzet greendeal coach, intensivering samenwerking ondernemersverenigingen en realisatie twee zon-boven-parkeren projecten en zonneweide Vliegveld Hilversum.
●
Uitvoeren van het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse Bedrijven 2022-2025 (stimulerend toezicht).
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Uitvoeren PAW-project Hilversumse Meent.
●
Ondersteunen pilots in Kerkelanden en Oost (RWZI).
●
Verder verduurzamen gemeentelijk vastgoed en bedrijfsvoering, onder andere door continuering van de inzet CO2-Prestatieladder.
●
Bevorderen circulaire economie (GAD, inkoop en aanbestedingen, (regionale) verkenning).
●
Beheer bodeminformatiesysteem, afronding A-lijst Wet geluidhinder en vaststelling Actieplan Geluid en Geluidsbeleid 2023-2024.
- Openbaar groen en (openlucht) recreatieActiviteiten Openbaar groen en (openlucht) recreatie
1.4.2. Openbaar groen en (openlucht) recreatie
Hilversum is een groene stad, omringd door prachtige natuur- en recreatiegebieden. De gemeente heeft als doel de hoeveelheid binnenstedelijk groen te vergroten en waar mogelijk te verbinden met de omringende natuurgebieden. Er ligt ook een sterke nadruk op het vergroten van de biodiversiteit en het klimaat adaptief maken van de stad. Samen met inwoners en bedrijven gaan we Hilversum groener maken, zodat een groene omgeving voor iedereen, mens en dier, bereikbaar en beleefbaar is. Het onderhoud van de groene omgeving vinden wij belangrijk. Groeninitiatieven uit de buurten worden door de gemeente gestimuleerd en waar nodig begeleid. Het Goois Natuurreservaat (GNR) en Natuurmonumenten, blijven zorg dragen voor de omliggende natuurgebieden.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Start met Uitvoeringsprogramma Groen, te weten:
- Maatregelen ten behoeve vergroten biodiversiteit;
- Vaststellen evaluatie natuur inclusief bouwen;
- Uitvoeren maatregelen natuur inclusief bouwen;
- Maatregelen ten behoeve klimaatadaptatie, waar mogelijk gelijktijdig/gecombineerd met rioleringswerkzaamheden;
- Monitoren van de biodiversiteit in de wijken.
●
Vergroening als vast onderdeel in projecten op te nemen, o.a.:
- Centrum i.r.t. gebiedsagenda centrum;
- Kerkbrink i.r.t. herinrichting Kerkbrink in 2024;
- 1221 met o.a. Groene Loper;
- Stationsgebied;
- Speelterreinen;
- Kwaliteitsimpuls oude Haven;
- Ecologische verbinding Laapersveld;
- Stimuleren groene initiatieven vanuit buurten.
●
Afronden van de handboeken Hilversum Buiten inclusief een visie op de Openbare Ruimte (aansluitend op vaststellen omgevingsvisie) en deze aanbieden ter besluitvorming.
●
Beweegvriendelijkheid als kans zien bij herinrichting van de openbare ruimte.
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Participeren in het GNR om:
- Ook in de toekomst de natuur en recreatiewaarden in natuurgebieden te vergroten en te ontwikkelen;
- Het toekomstbestendig maken van het GNR middels een stabiele financiële positie voor de langere termijn.
●
Onderhouden van openbaar groen en daarbij participatie door bewoners in groenbeheer en groenonderhoud in buurten stimuleren en ondersteunen.
- RioleringActiviteiten Riolering
1.4.3. Riolering
Het beheren en onderhouden van het riool is een omvangrijke gemeentelijke taak. Zeker nu klimaatverandering zorgt voor heftige buien en overstromingen en daarmee voor meer druk op het rioolstelsel. Een optimaal functionerend rioolstelsel met speciale aandacht voor klimaatadaptatie en duurzaamheid is het uitgangspunt. Dit is meegenomen in het gemeentelijk Watermanagement Plan 2021-2026.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Uitvoeren van het Gemeentelijk Watermanagement Plan 2021-2026:
De locatie voor een waterbergingskelder verder uitwerken en daar waar mogelijk ten uitvoer brengen;
De aanleg van wadi’s (opslag en afvoer van hemelwater);
Afkoppelen en infiltreren van hemelwater (in 1221 maar ook de rest van Hilversum).Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Vervangen van 6,5 kilometer in het rioolstelsel op jaarbasis, als onderdeel van de vervanging van 65 kilometer tussen 2015 en 2026.
●
Beheren en onderhouden van het rioolstelsel. Binnen de bestaande mogelijkheden wordt klimaatadaptatie tegelijkertijd gerealiseerd.
●
Afronden Infiltratieveld Hilversum-Noord (4 meter diep, 35 meter lang) om het rioolstelsel minder te belasten.
●
Monitoren en bestrijden van overlast door grond- en regenwater.
- AfvalActiviteiten Afval
1.4.4. Afval
De Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD) Gooi & Vechtstreek voert namens de gemeente de afvalinzameling en –verwerking uit bij de huishoudens. De gemeente houdt via de begroting van de GAD toezicht op een effectieve en efficiënte afvalinzameling, waarbij milieurendement, kosten, bewustwording en praktische haalbaarheid aandachtspunten zijn.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Meewerken aan het nieuwe, circulaire grondstoffenbeleid in regionaal verband en hierbij het Hilversumse belang in ogenschouw nemen.
●
Binnen de mogelijkheden van de gezamenlijke regeling onze invloed uitoefenen op een goede en efficiënte afvalinzameling- en verwerking door de GAD:
- Beleid afvalscheiding onder de loep nemen, om in 2023 een besluit te nemen over manier van afvalscheiding van verpakkingen van plastic, metaal en drankenkarton (PMD) vanaf 2026. Looptijd huidig contract is t/m juni 2026, besluit over vervolg is nodig in 2023;
- Benutten van lokale kansen voor duurzaamheid en sociale werkgelegenheid bij afvalinzameling- en verwerking;
- Gezamenlijk lobbyen voor landelijke uitbreiding van producentenverantwoordelijkheid voor circulaire producten en verpakkingen;
- Verenigingen een alternatief bieden voor hun inkomsten uit inzameling van oud papier.
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Uitwerken vaststellingsovereenkomst met het Waterschap met betrekking tot beheer van het oppervlaktewater.
●
Realiseren van de ondergrondse afvalinzameling in de wijken.
- Economische havens en waterwegenActiviteiten Economische havens en waterwegen
1.4.5. Economische havens en waterwegen
Beheren en onderhouden van de huidige havens, waterwegen en de sluis ‘t Hemeltje.
Activiteiten
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Uitvoeren van regulier onderhoud van waterkeringen en afwatering, waarbij bij de vervanging van waterkeringen rekening wordt gehouden met natuurvriendelijke oevers.
●
Uitvoeren van de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden, met name baggerwerkzaamheden, conform het onderhoudsplan.
●
Onderhouden en bereikbaar houden van de binnenhavens en doorgaande waterwegen.
●
Beheren en onderhouden van sluis ’t Hemeltje.