Werkende stad
Opgave van de stad
Hilversum streeft naar een samenleving waarin zoveel mogelijk inwoners naar eigen vermogen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Niet iedereen kan op eigen kracht passende arbeid vinden om in eigen inkomen te voorzien. Daar waar nodig ondersteunen we mensen in hun ontwikkeling door scholing en het bemiddelen naar passende arbeid. Daarvoor investeren wij in de samenwerking met werkgevers, werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen, de regio en het UWV. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met een wettelijke indicatie krijgen extra begeleiding. Daarvoor regelt onze verbonden partij Tomin passende arbeidsplaatsen, ook binnen de gemeentelijke organisatie. |
---|
Ambities
- Begeleide participatieActiviteiten Begeleide participatie
3.2.1. Begeleide participatie
We verbeteren de kansen op werk door inwoners met een wettelijke indicatie te begeleiden naar werk naar eigen vermogen. Ook begeleiden we werkgevers hierbij. We bieden een vangnet zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. We zijn bezig om inwoners met een zorgbehoefte zo veel mogelijk via begeleide participatie te bedienen.
Activiteiten
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Uitvoeren van de Wet sociale werkvoorziening door Tomin.
●
Uitvoeren van ‘nieuw beschut werk’ volgens de Participatiewet door Tomin.
- ArbeidsparticipatieActiviteiten Arbeidsparticipatie
3.2.2. Arbeidsparticipatie
We leggen de focus op de begeleiding van onze inwoners naar werk, zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. Wanneer werk niet direct binnen de mogelijkheden ligt, bieden we mensen mogelijkheden voor bijscholing of door werkervaring op te doen via vrijwilligerswerk.
Activiteiten
Concreet gaan we aan de slag met :
●
Begeleiden van inwoners vanuit de bijstand naar betaald werk (voltijd en deeltijd).
●
Uitvoeren van de regionale arbeidsmarktbewerkingsplannen ‘Werken aan werk’ en ‘Perspectief op werk’ waarmee extra banen en opleidingstrajecten worden gerealiseerd.
●
Creëren van nieuwe initiatieven om mensen te laten doorstromen naar een vaste baan, bijvoorbeeld door de mogelijkheid van basisbanen te onderzoeken.
●
Begeleiding geven aan uitstromers om terugval in de bijstand te voorkomen.
Reguliere activiteiten die we blijven uitvoeren :
●
Stimuleren van (deeltijd) ondernemerschap om hiermee uitstroom uit de bijstand te bevorderen.
●
Stimuleren van inwoners om mee te doen in de Hilversumse samenleving, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk, indien betaald werk niet haalbaar blijkt.
●
Omscholen, herscholen en bijscholen van inwoners (ook zzp’ers) via het Regionaal Mobiliteitsteam samen met onderwijsinstellingen, UWV, werkgevers- en werknemersorganisaties.
●
Adviseren van werkzoekenden, werknemers en werkgevers over opleidingstrajecten en financiering daarvan via het Leerwerkloket Gooi en Vechtstreek.
●
Bieden van werkgeversdienstverlening samen met het UWV via het Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek.
●
Uitvoeren van de aanpak voor (kwetsbare) jongeren en statushouders richting deelname aan het arbeidsproces.
●
Uitvoeren van de regionale aanpak jeugdwerkloosheid.
●
Doorontwikkelen van de regionale samenwerking met arbeidsmarktpartners.
●
Begeleiden van mensen met een blijvende arbeidsbeperking naar een arbeidsplaats, op basis van de banenafspraak, zowel bij werkgevers als binnen de gemeentelijke organisatie.
●
Uitvoeren van de nieuwe Wet Inburgering 2022, dit betreft onder andere het opstellen van persoonlijk inburgeringsplannen, aanbieden van leerroutes en het monitoren van de voortgang.